MANTRA-zingen

Locatie:                                                            Tijdelijk online i.v.m corona.

Yogacentrum De Cirkel van Bhavana      Wognumstraat 126a – Den Haag

Donderdagen 20.30-21.30 

Data:  
10 en 24 september                                            8 en 22 oktober
5 en 19 november 
10 december 
Toegang: bijdrage naar eigen inzicht in de kosten voor zaalhuur, bloemen, koffie/thee
                                                 
Deelname mogelijk na aanmelding via deze link
                                                               
Mee te nemen: 
Prettig zittende kleding zodat je comfortabel en ontspannen kan zitten en zingen. 
Dekentje als je dat wenst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn mantra‘s?                                                                                                                         
Mantra’s zijn gebeden die sinds duizenden jaren worden gezongen, uitgesproken, gepreveld of alleen maar gedacht, met name in het boeddhisme en het hindoeïsme.   Ze kunnen bestaan uit woorden, klanken of een combinatie van beide. Oorspronkelijk komen ze uit India, waar ze in de heilige taal het Sanskriet werden gericht tot verschillende goden en goddelijke aspecten. Het woord man uit het Sanskriet betekent ‘gedachten’; tra betekent ‘bescherming’. Het woord mantra betekent dan ook oorspronkelijk: ‘dat wat onze geest beschermt’.Er zijn vele soorten mantra’s: helende mantra’s, mantra’s om devotie mee uit te drukken, mantra’s om feest te vieren, enzovoort.                                                         
Sommige brengen geen letterlijke betekenis over: ze bestaan uit een klank en hebben als doel een sfeer neer te zetten – een trilling, zou je kunnen zeggen.De kracht van herhaling is een wezenlijk onderdeel van het zingen van mantra’s. Hoe vaker of langer je de mantra zingt, hoe meer je je kunt openstellen voor de werkingskracht ervan.

     

Zingen we alleen Indische mantra‘s? 

Nee, de bedoeling van de mantra-ceremonie is dat we ons hart openen voor gezangen uit allerlei culturen en tradities. We zingen bijvoorbeeld Indiase mantra’s, maar ook westerse meditatieve liederen uit Taizé of gezangen uit Afrika of Brazilië. We houden dus niet vast aan één traditie, maar ontwikkelen een nieuwsgierige en zoveel mogelijk open geest voor alle culturen. Het kan zijn dat je ervaart dat sommige culturen en tradities je vertrouwder zijn dan andere, of dat je met sommige meer affiniteit hebt dan met andere. En dat mag!

De liederen hebben in ieder geval één ding gemeen: ze zijn eenvoudig, hebben werkingskracht en kunnen ons raken.

Moet ik “kunnen zingen” om mee te doen? 

Nee, laat dat alsjeblieft geen struikelblok voor je zijn. Je bent welkom met jouw stem, precies zoals hij is. Dat is meer dan voldoende. Bovendien bestaan mantra’s vaak slechts uit enkele woorden of een enkele zin op een eenvoudige melodie.

Bij een mantra-ceremonie gaat het niet om mooi leren zingen: het gaat erom dat je je laat raken door de gezangen.

 

Hoe verloopt een mantra-zang avond? 

Vanaf halfacht ’s avonds ben je welkom in de Cirkel van Bhavana. We beginnen om acht uur: het eerste halfuur oefenen we samen de mantra’s. De teksten ontvang je duidelijk leesbaar op papier. Om halfnegen is er een pauze van vijftien minuten en kun je een kopje thee drinken.

Om kwart voor negen dempen we het licht en wordt het stil. Er klinkt live muziek. Je kunt de dag nu werkelijk van je af laten glijden. We beginnen met de universele klank Ohm. Daarna zingen we samen de eerder geoefende mantra’s. Tussendoor klinkt ook de stilte.

Het kan gebeuren dat de mantra’s op zo’n manier op je inwerken dat je letterlijk in beweging komt: er kan een dans ontstaan. Voel je vrij om die dans de ruimte te geven.

De ceremonie duurt tot ongeveer tien uur. Na afloop is er thee voor wie dat wil.

Er is geen vaste entreeprijs voor een mantra-ceremonie. We nodigen je uit om bij te dragen aan de door ons gemaakte kosten (zaalhuur, bloemen, kaars, thee), maar het doen van een bijdrage is vrijwillig, en de hoogte ervan naar eigen inzicht. In de ontvangstruimte staat hiervoor een doosje/mandje.

Wil je komen? Geef dat dan aan via de link in de kolom links op deze webpagina. Wij hopen van harte jullie te ontmoeten op donderdagavond!

 

 

 

Call Now Button