MANTRA-zingen

Locatie:                                              Yogacentrum De Cirkel van Bhavana      Wognumstraat 126a – Den Haag  

Data:
Donderdagen 20.00-22.00
(inloop vanaf 19.30)
16 januari 2020 
6 februari 2020
26 maart 2020
23 april 2020
14 mei 2020 
18 juni 2020
 
Toegang: bijdrage naar eigen inzicht
                                                 
Deelname mogelijk na aanmelding via deze link
                                                                Mee te nemen: 
Prettig zittende kleding zodat je comfortabel en ontspannen kan zitten en zingen. 
Dekentje als je dat wenst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn mantra‘s? 
Mantra’s zijn gebeden die sinds duizenden jaren worden gezongen, gezegd, gepreveld of zelfs gedacht, met name in het boeddhisme en hindoeïsme. Ze kunnen bestaan uit woorden, klanken of een combinatie. Mantra’s komen oorspronkelijk uit India, waar ze in de heilige taal het Sanskriet werden gericht aan verschillende goden en goddelijke aspecten. In het Sanskriet wordt ‘Man’ vertaald met gedachten en ‘tra’ betekent bescherming. De oorspronkelijke betekenis van het woord wordt daarom beschouwd als ‘dat wat onze geest beschermt’.  (Bron: Yogisan) 
Er zijn ontelbaar veel mantra’s: er zijn helende mantra’s, mantra’s voor devotie, om feest te vieren, enzovoort. Sommige hebben geen letterlijke betekenis, maar dienen slechts als klank om een sfeer neer te zetten, een trilling, zou je kunnen zeggen. De kracht van herhaling is daarbij een wezenlijk onderdeel: hoe vaker/langer je de mantra zingt, hoe meer je je zonder nadenken kan openstellen voor de werkingskracht ervan.                               
Zingen we alleen Indische mantra‘s? 
Nee, de bedoeling van deze mantra-zangavonden is dat we ons hart openen voor gezangen uit allerlei culturen bv. Indische mantra‘s, maar ook westerse meditatieve liederen uit Taizé of gezangen uit Afrika of Brazilië bijvoorbeeld.. We hangen daarbij niet één traditie aan, maar oefenen een nieuwsgierige en zoveel mogelijk open geest voor alle culturen. Daarbij kan het zijn dat je ervaart dat sommige culturen en tradities  je vertrouwder zijn dan andere of dat je met sommige meer affiniteit hebt dan met andere. En dat mag!  
De liederen hebben in ieder geval één ding gemeen: ze zijn mooi, hebben werkingskracht en kunnen ons raken. 
 
Moet ik “kunnen zingen” om mee te doen? 
Nee, laat dat alsjeblieft geen struikelblok voor je zijn. Je bent welkom met jouw stem, precies zoals ze is en dat is meer dan voldoende. Mantra’s bestaan vaak slechts uit enkele woorden, een enkele zin op een eenvoudige melodie.  
Bij mantra-zingen gaat het niet om “mooi leren zingen” maar om je te laten raken door de gezangen en erdoor tot rust mogen komen.                                                                                  
Hoe verloopt een mantra-zang avond? 
Van 20.00 tot 20.30 oefenen we samen de mantra’s. De teksten ontvang je duidelijk leesbaar op papier. Na het oefenen van de mantra’s is er een pauze van 15 min. en kan je een kopje thee drinken. Om 20.45 dempen we het licht en wordt het stil. Er klinkt live muziek. Je kan de dag nu werkelijk van je af laten glijden. We beginnen met de universele klank Ohmdaarna zingen we samen de van tevoren geoefende mantra‘s. Tussendoor klinkt ook de stilte. Het einde van het zingen is voorzien rond 22.00. Na afloop is er gelegenheid voor een kopje thee tot 22.00. 
Call Now Button