MANTRA-zingen

Locatie: 
Yogacentrum De Cirkel van Bhavana 
Wognumstraat 126a 
Den Haag 
  
Data: 
elke laatste dinsdag van de maand 20.15 tot 21.30 (inloop vanaf 20.00)                        
2018 – najaar
25 september/30 oktober/27 november/!18 december (i.v.m. kerst) 
 
2019 – voorjaar 
29 januari/26 februari/26 maart/30 april/28 mei/25 juni                                       
Toegang: 
Vrije gift ter deelname in de kosten die gemaakt worden om deze avond mogelijk te maken.                                        
Mee te nemen: 
Prettig zittende kleding zodat je comfortabel en ontspannen kan zitten en zingen. 
Kussentje om op te zitten (er zijn enkele stoelen) 
Dekentje als je dat wenst. 
Wat zijn mantra‘s? 
Mantra’s zijn gebeden die sinds duizenden jaren worden gezongen, gezegd, gepreveld of zelfs gedacht, met name in het boeddhisme en hindoeïsme. Ze kunnen bestaan uit woorden, klanken of een combinatie. Mantra’s komen oorspronkelijk uit India, waar ze in de heilige taal het Sanskriet werden gericht aan verschillende goden en goddelijke aspecten. In het Sanskriet wordt ‘Man’ vertaald met gedachten en ‘tra’ betekent bescherming. De oorspronkelijke betekenis van het woord wordt daarom beschouwd als ‘dat wat onze geest beschermt’.  (Bron: Yogisan) 
Er zijn ontelbaar veel mantra’s: er zijn helende mantra’s, mantra’s voor devotie, om feest te vieren, enzovoort. Sommige hebben geen letterlijke betekenis, maar dienen slechts als klank om een sfeer neer te zetten, een trilling, zou je kunnen zeggen. De kracht van herhaling is daarbij een wezenlijk onderdeel: hoe vaker/langer je de mantra zingt, hoe meer je je zonder nadenken kan openstellen voor de werkingskracht ervan.                               
Zingen we alleen Indische mantra‘s? 
Nee, de bedoeling van deze mantra-zangavonden is dat we ons hart openen voor gezangen uit allerlei culturen bv. Indische mantra‘s, maar ook westerse meditatieve liederen uit Taizé of gezangen uit Afrika of Brazilië bijvoorbeeld.. We hangen daarbij niet één traditie aan, maar oefenen een nieuwsgierige en zoveel mogelijk open geest voor alle culturen. Daarbij kan het zijn dat je ervaart dat sommige culturen en tradities  je vertrouwder zijn dan andere of dat je met sommige meer affiniteit hebt dan met andere. En dat mag!  
De liederen hebben in ieder geval één ding gemeen: ze zijn mooi, hebben werkingskracht en kunnen ons raken. 
 
Moet ik “kunnen zingen” om mee te doen? 
Nee, laat dat alsjeblieft geen struikelblok voor je zijn. Je bent welkom met jouw stem, precies zoals ze is en dat is meer dan voldoende. Mantra’s bestaan vaak slechts uit enkele woorden, een enkele zin op een eenvoudige melodie.  
Bij mantra-zingen gaat het niet om “mooi leren zingen” maar om je te laten raken door de gezangen en erdoor tot rust mogen komen.                                                                                  
Hoe verloopt een mantra-zang avond? 
Vanaf 20.00 zijn de deuren geopend en kan je of een kopje thee nemen of alvast op een kussentje in de zaal komen zitten. Om 20.15 oefenen we samen enkele mantra‘s voor die avond. De teksten ontvang je duidelijk leesbaar op papier. Na het oefenen van de mantra’s dempen we het licht en wordt het stil. Er klinkt live muziek. Je kan de dag nu werkelijk van je af laten glijden. We beginnen met de universele klank Ohmdaarna zingen we samen de mantra‘s. Tussendoor klinkt ook de stilte. Het einde van het zingen is voorzien rond 21.30. Na afloop is er gelegenheid voor een kopje thee tot 22.00.